MBO Amersfoort

First Class Amersfoort is een onderwijsbedrijf van Entree-opleidingen van MBO Amersfoort. Entree-opleidingen zijn opleidingen om de afstand tot de arbeidsmarkt kleiner te maken. Studenten verlaten deze opleidingen met een (verplichte) startkwalificatie en vaak ook met een beter beeld van wat zij willen en kunnen. Zonder de Entree-opleidingen komt deze groep jongeren in een vacuüm terecht waar zij lastig weer uitkomen.

Maatschappelijk betrokken

First Class is niet alleen een horecabedrijf. First Class staat voor maatschappelijke betrokkenheid. Bij First Class kunnen jonge mensen met een achterstand tot het reguliere onderwijs hun school volgen in een gepaste en praktijkgerichte werkomgeving. Een mooie samenwerking tussen ondernemers uit het commerciële bedrijfsleven en onderwijsorganisatie MBO Amersfoort. Jonge mensen krijgen de kans om – onder professionele leiding en toezicht – een mbo-diploma Horeca-assistent te halen.

En jij? Jij krijgt service van de enthousiaste studenten en de aller-gezondste gerechten geserveerd. 

Meer weten of een offerte aanvragen?

Bekijk ook onze socials!

De mensen bij First Class

Jan Pieter van Hoorn - 1st Class

JP

Jp van Hoorn, 44 jaar, trotse vader van Luuk en Moos en blije partner van Bertie.

Ik ben in augustus 2014 begonnen bij Onderwijs in Bedrijf. Eerst als instructeur en vertrouwenspersoon bij het Leerhotel en heb in december 2017 de overstap gemaakt naar First Class en werk hier sindsdien als manager.

Ik merkte in mijn rol als vertrouwenspersoon dat het begeleiden van een doelgroep die iets meer aandacht nodig heeft mijn passie is. Bij First Class wordt gewerkt met een doelgroep die via MBO niveau 1 weer probeert in het reguliere onderwijspad te treden. Toen de vacature voor manager bij First Class vrijkwam, was voor mij de keuze snel gemaakt om een sollicitatiebrief te sturen.

Eerst als instructeur bij het Leerhotel en nu bij First Class.

Dat je voor mensen het verschil kunt maken, zowel voor de gast die toe is aan een lekker kopje koffie of lunch, maar vooral voor de student, door die een veilige werkplek te bieden waar ze mogen zijn wie ze willen zijn, fouten mogen maken en hopelijk een stevige basis creëren voor hun toekomst. Als je daarbij mag helpen, dat is toch prachtig?

Samen met de student ontdekken waar hun passie ligt en wat ze nou echt leuk vinden, of juist niet, dat is ook een mooi leermoment.

We proberen die zo ontspannen mogelijk te houden, maar door de enorme drukte kost dat soms moeite. Ik vind dat we een erg leuk team hebben waar een mooie balans in zit.

Na mijn middelbare school en een relatief kort avontuur bij de Mariniers ben ik in de horeca begonnen. Mijn eerste baantje had ik toen ik 18 jaar was en werd gegrepen door het vak en heb het niet meer verlaten. Dus nu 26 jaar aan het werk in de horeca. Begonnen in een jongerencafé in Leusden, daarna bij een pannenkoekboerderij, daar 6 jaar een leidinggevende functie gehad. Een seizoen in Spanje geholpen een zaak op te starten en toen ben ik bij café ’t Nonnetje in Amersfoort ruim 9 jaar bedrijfsleider geweest.

Ik denk mijn inlevingsvermogen en ik kan goed de rust bewaren.

Met 2 zoons van 7 en 4 jaar gaat de meeste vrije tijd op aan leuke dingen met de familie doen. Daarnaast sta ik graag op de padelbaan en een bezoek aan een gezellig restaurant met een paar mooie biertjes vind ik een mooie invulling van een vrije avond.

Thom

Ik ben Thom Wolthuis, 34 jaar, inmiddels 13 jaar samen met mijn vriendin waarmee ik 2 kinderen heb. Een dochter genaamd Arya van 2,5 jaar en een zoon Iago van 10 maanden.

Ik ben werkzaam bij First Class sinds oktober 2021.

Heel toevallig zag ik de vacature voorbij komen op Indeed.

Ja, dit is mijn eerste instructeursbaan. Ik draai ondanks mijn leeftijd al aardig wat jaren mee in de horeca.

De diversiteit qua studenten, van MBO Entree tot en met mbo-niveau 3 hebben we hier gehad. Per jaar hebben wij wel +/- 12 verschillende klassen.

De passie voor het vak horeca. Hoe leuk is het om werk te hebben waarbij je veel in contact komt met mensen en diezelfde mensen een mooie tijd in de zaak waar je werkt kan geven.

Heerlijk ontspannen, zowel voor de gasten als de studenten. Als collega’s onderling kunnen we goed met elkaar werken, met elkaar lachen, maar ook elkaar aanspreken als er iets minder goed is gegaan. Er hangt een goede sfeer en mede daardoor durven we ook eerlijk tegen elkaar te zijn.

Voor veel horecazaken heb ik niet gewerkt voordat ik bij First Class terechtkwam. Eén, om precies te zijn. Als tiener was dit mijn bijbaan, maar langzamerhand werd het een vaste baan en heb ik het daar 12 jaar volgehouden. Altijd als bedieningsmedewerker/barman gewerkt.

Gezelligheid, als je dat een specialiteit kan noemen. Ik kan goed met gasten omgaan, zowel in het negatieve (wat af en toe natuurlijk voorkomt), maar uiteraard ook in het positieve.

In mijn vrije tijd sportte ik graag. Helaas door blessures is dat nauwelijks meer mogelijk. In de zomer wil ik nog weleens mijn racefiets pakken om er even lekker op uit te gaan. Daarnaast vind ik het heerlijk als ik vrij ben om met de kinderen op pad te gaan. Ook ben ik in het weekend weleens in de kroeg te vinden om met wat vrienden een biertje te drinken.

Martijn

Ik ben Martijn van Plaggenhoef, 37 jaar en woonachtig in Harderwijk.

Ik ben nu 2,5 jaar werkzaam bij First Class Amersfoort.

Ik ben hier terechtgekomen via een oud-collega. Na ruim 10 jaar gewerkt te hebben in een slagerij, was het tijd voor iets nieuws.

Ja, ondanks dat ik de horeca had afgezworen, bleef het koken toch kriebelen. De combinatie van studenten opleiden en het koken en creatief bezig zijn in de keuken heeft me over de streep getrokken.

Ik vind het erg leuk om de studenten te begeleiden in hun traject naar een diploma en om ze te motiveren om voor iets te gaan wat ze echt leuk vinden.

Warenkennis, verschillende wereldkeukens, kruiden en specerijen en vooral het ambachtelijke vind ik leuk om de studenten over te brengen.

Het belangrijkste vind ik dat de studenten zichzelf kunnen ontdekken en ontwikkelen, en nieuwe dingen leren waar ze altijd iets aan hebben in de toekomst, aangezien je elke dag moet eten.

Mijn specialiteiten zijn wel de onderdelen met vlees, dus de low and slow gerechten en de BBQ specials.