MBO Amersfoort

First Class Amersfoort is een onderwijsbedrijf van Entree-opleidingen van MBO Amersfoort. Entree-opleidingen zijn opleidingen om de afstand tot de arbeidsmarkt kleiner te maken. Studenten verlaten deze opleidingen met een (verplichte) startkwalificatie en vaak ook met een beter beeld van wat zij willen en kunnen. Zonder de Entree-opleidingen komt deze groep jongeren in een vacuüm terecht waar zij lastig weer uitkomen.

Maatschappelijk betrokken

First Class is niet alleen een horecabedrijf. First Class staat voor maatschappelijke betrokkenheid. Bij First Class kunnen jonge mensen met een achterstand tot het reguliere onderwijs hun school volgen in een gepaste en praktijkgerichte werkomgeving. Een mooie samenwerking tussen ondernemers uit het commerciële bedrijfsleven en onderwijsorganisatie MBO Amersfoort. Jonge mensen krijgen de kans om – onder professionele leiding en toezicht – een mbo-diploma Horeca-assistent te halen.

En jij? Jij krijgt service van de enthousiaste studenten en de aller-gezondste gerechten geserveerd. 

Meer weten of een offerte aanvragen?

Maak kennis met Ronald!

Mijn naam is Ronald Buitink. Ik ben 43 jaar en woon met mijn gezin in het prachtige Waterdorp (Vathorst). In mijn vrije tijd sta ik graag op de padelbaan.

Sinds 1 april ben ik gestart als manager van First Class. De tijd vliegt, maar dat is meestal een goed teken!

Ik was toe aan een nieuwe uitdaging waarin ik mezelf verder kon ontwikkelen. Toen ik de functie bij First Class voorbij zag komen, wist ik meteen: dit past bij mij. En dat gevoel klopt nog steeds.

Ja, officieel wel. Maar in mijn eerdere functies gaf ik regelmatig trainingen, leidde ik nieuwe collega’s op en verzorgde ik presentaties. Daardoor ontdekte ik dat ik energie krijg van kennis delen en mensen begeleiden – iets wat ik nu dagelijks mag doen.

Geen dag is hetzelfde. De combinatie van afwisseling, fijne collega’s en het contact met studenten maakt het werk ontzettend boeiend. Het mooiste vind ik om te zien hoe studenten groeien – stap voor stap zelfstandiger en zelfverzekerder worden. Dat ik daar een rol in mag spelen, vind ik echt bijzonder.

Naast mijn werk als manager geef ik ook koffietrainingen en barista-workshops. Wat ik het leukst vind, is studenten meenemen in de liefde voor koffie. Niet alleen de techniek — een perfecte espresso zetten of melk opschuimen – maar ook het verhaal erachter: van boon tot kopje. Dat stukje beleving maakt het vak speciaal.

De sfeer is open, collegiaal en positief. Iedereen helpt elkaar, ook op drukke momenten. We werken hard, maar er is altijd ruimte voor humor en gezelligheid. Dat maakt dat je hier echt met plezier naartoe gaat.

Ik werk al sinds mijn 18e in de horeca en heb veel ervaring opgedaan in leidinggevende functies. Ook heb ik een tijd in de evenementenbranche gewerkt als hoofd barista. Die combinatie van gastvrijheid, organisatie en koffie loopt als een rode draad door mijn carrière.

Gastvrijheid, zonder twijfel. Ik vind het belangrijk dat gasten zich welkom en op hun gemak voelen. Een goede sfeer creëren is voor mij net zo belangrijk als een goed gerecht of drankje. En ja, koffie blijft natuurlijk ook mijn grote passie!

Ik breng graag tijd door met mijn gezin en speel fanatiek padel. Dat houdt me scherp én zorgt voor een goede balans tussen werk en ontspanning.

Maak kennis met Karine!

Ik ben Karine, 26 jaar oud en ik woon in Amersfoort.

Ik werk al 2,5 jaar bij First Class.

Bij mijn vorige werkplek liep ik studenten tegen het lijf die stage liepen bij First Class. Toen ik later een vacature voor instructeur zag, dacht ik: dit lijkt me een leuke en uitdagende stap in mijn horecacarrière!

Ja, dit is mijn eerste baan als instructeur.

Het mooiste aan mijn werk vind ik het begeleiden van studenten. Het is geweldig om te zien hoe ze groeien, zowel in hun kook- en horecavaardigheden als in hun zelfvertrouwen.

Ik vind het leuk om studenten te leren hoe ze goed kunnen samenwerken in de keuken en hoe belangrijk het is om met plezier te koken.

De sfeer is heel gezellig, open en informeel. We werken echt samen als een team en dat maakt het fijn om hier te zijn.

Ik begon al jong in de horeca. Op mijn 16e liep ik stage in een restaurant en ontdekte ik hoe leuk en veelzijdig het vak is. Daarna heb ik de opleiding tot zelfstandig werkend kok gevolgd.

Ik hou van koken met verse, seizoensgebonden producten. Vooral gerechten waar je veel smaak mee kunt creëren met simpele ingrediënten.

In mijn vrije tijd breng ik graag tijd door met vrienden en familie. Dat helpt me om een goede balans te houden tussen werk en privé.

Maak kennis met Chris!

Mijn naam is Christiaan Luhulima, ik ben 35 jaar en woon samen met mijn vrouw in Barneveld. In april 2023 zijn we trotse ouders geworden van onze dochter Claire – het vaderschap bevalt me ontzettend goed en ik geniet volop van deze nieuwe fase in mijn leven.

Sinds 2021 werk ik bij First Class als instructeur in de keuken. Ik vind het geweldig om studenten te motiveren en te enthousiasmeren voor de horeca. Vooral het begeleiden van studenten en hen zien groeien in hun ontwikkeling geeft mij veel voldoening.

Mijn droom was altijd om iets te doen zoals in het programma Fifteen van Jamie Oliver — jonge mensen opleiden en inspireren in de keuken. Om dat goed te kunnen doen, wilde ik zelf alles leren: van de koude en warme kant tot het patisseriegedeelte. Toen First Class op zoek was naar instructeurs, wees een oud-collega mij op de vacature. Hij zei: “Chris, dit is echt iets voor jou.” En hij had gelijk.

Ja, dit is mijn eerste officiële instructeursbaan. In mijn vorige functies als sous-chef en keukenchef begeleidde ik natuurlijk al leerlingen in de keuken, maar bij First Class kan ik dat nu op een meer structurele en leergerichte manier doen.

Het leukste aan werken bij First Class vind ik dat het praktijkonderwijs is. Je leert studenten echt door samen te werken, door ze stap voor stap mee te nemen in je voorbereiding voor de dag. Daarnaast is het mooi om hun groei te zien gedurende het schooljaar – van onzekere beginners tot zelfstandige jonge koks. Ook de collega’s maken het werk bijzonder: iedereen komt uit het vak en deelt graag zijn kennis. Dat zorgt voor een inspirerende en gezellige werksfeer.

Ik vind lesgeven het allerleukst. Meestal begin ik met een theoriedag en laat ik de studenten daarna in de praktijk zien hoe het moet tijdens een instructieles. Zo kunnen ze de kennis direct toepassen, en dat werkt ontzettend goed.

De sfeer is heel goed. We hebben een hecht team dat voor elkaar klaarstaat. Er is veel ruimte voor humor en gezelligheid, maar ook voor een goed gesprek als er iets speelt. Dat maakt dat je met plezier naar je werk gaat.

Ik ben begonnen als leerling-kok in Barneveld bij een tapasrestaurant, terwijl ik mijn koksopleiding volgde aan het Deltion College. Daarna werkte ik bij verschillende restaurants, waaronder Perron 4/5, Tollius, De Pastinaeck en De Oranjerie. Ook heb ik een specialisatie patisserie gevolgd aan het ROC van Amsterdam en stage gelopen bij Tollius.


Na mijn opleiding werkte ik als chef de parti bij onder andere het Bergpaviljoen en later als sous-chef bij diverse restaurants, zoals Perron 4/5, De Lochemse Berg en De Boer’n Kinkel. Een bijzondere ervaring was mijn tijd op Curaçao, waar ik drie maanden als sous-chef werkte in verschillende bistro’s. In 2021 maakte ik de overstap naar First Class – en dat bevalt nog steeds uitstekend.

Mijn specialiteit is entremetier – de groentekant van de keuken. Alles wat met groenten te maken heeft, vind ik geweldig om mee te werken. De laatste jaren heb ik me vooral beziggehouden met het maken van amuses, tussengerechten, hoofdgerechten, soepen en sauzen.

In mijn vrije tijd geniet ik vooral van mijn gezin en het zien opgroeien van mijn dochter Claire. We doen graag leuke dingen samen en dat maakt me echt gelukkig. Daarnaast speel ik één à twee keer per week padel en steek ik regelmatig de Big Green Egg aan om iets nieuws uit te proberen. Koken blijft dus ook in mijn vrije tijd een grote passie!